De beren hebben hun eerste medische check gehad

04-05-2021 | 14:00

Afgelopen maandag de 26e april is een team van experts afgereisd naar de twee beren in Zaporizhia, het zuiden van de Oekraïne. Ze zouden de beide beren onderwerpen aan een medische check, ontwormen, bloed afnemen voor onderzoek, hun gebitten behandelen en het mannetje castreren. Toen de beren eenmaal verdoofd waren, zagen de dierenartsen pas hoe ernstig de situatie was. Het mannetje had veel afgebroken en ontstoken tanden. Van de pijn en frustratie kauwde hij op stukken ijzer van zijn kooi, waardoor het in de tijd alleen maar erger werd. Ook het vrouwtje had hele slechte en rotte tanden. Een orthodontist, tevens chirurg, en zijn team hebben van 10u in de ochtend tot 16u in de middag aan de beren gewerkt. Tanden getrokken, wortelkanaalbehandelingen uitgevoerd, gaten in tanden gevuld. Wat een pijn moeten deze dieren gehad hebben! Het slechte eten de grote boosdoener. Dat zal binnenkort allemaal veranderen als ze in ons Berenbos wonen.

Verder zijn de beren uitvoerig onderzocht en hun algehele gezondheid is niet best te noemen. We hopen ze snel fit te krijgen voor de komende lange reis naar Rhenen, de ingrepen van afgelopen maandag en een verandering in dieet zullen daar al flink aan bijdragen! 

Veel dank aan iedereen die aanwezig was afgelopen maandag, mede mogelijk gemaakt door onze gulle donateurs! Speciale dank aan onze lokale partner Eco-Halych: Wildlife Rehab die tevens de foto's heeft gemaakt.