De Beregoeie Reis

 

Al jaren leven deze 2 beren in een kinderspeeltuin in Oekraïne. De omstandigheden zijn niet om over naar huis te schrijven. Ze leven beide in een kleine ruimte omgeven door tralies op een beschadigde betonnen vloer. De ruimte wordt niet goed schoongehouden. De beren krijgen hun voer en drinken aangeboden, zo dicht mogelijk bij de tralies waar de kinderen hen kunnen zien en ‘aanraken’. De kinderen spelen namelijk in de speeltuin en kunnen als klapstuk ook nog even ‘beer prikken’.

Helaas gebeuren dit soort dingen nog steeds. Stichting Bears in Mind beschermt beren in het wild en helpt beren in nood. Eén van de meest bijzondere projecten van Bears in Mind is Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark. Al sinds 1993 vangen we hier getraumatiseerde bruine beren op die voorheen onder erbarmelijke omstandigheden leefden, zoals de 2 beren. 

Maar er is hoop..

Bears in Mind gaat de 2 beren uit Oekraine naar het Berenbos brengen. 

Wat is er nodig?
Om de 2 beren veilig en wel naar het Berenbos in Rhenen te kunnen halen zijn er kortgezegd twee dingen nodig. Allereerst het transport van Oekraïne naar Nederland en vervolgens een quarantaine verblijf waarin de beren de eerste weken in het Berenbos moeten verblijven.
Voor het transport zijn grote kisten en een grote vrachtwagen nodig om de beren in te vervoeren. 
Alles bij elkaar verwachten we € 50.000 euro nodig te hebben om de beren te transporteren, op te vangen en weer beer te laten zijn in Het Berenbos.

Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark
In het Berenbos in Ouwehands Dierenpark genieten bruine beren, die vroeger mishandeld zijn, van een onbezorgd leven. Ze leven er op een twee hectare groot bosperceel met onder andere een waterval, een vijver en diverse holen. Ze hebben volop gelegenheid om elkaar te ontwijken of juist op te zoeken. Op dit moment leven er acht bruine beren, elk met een eigen verhaal. Sinds 1993 zijn er door de inzet van stichting Bears in Mind dertig beren opgevangen in Het Berenbos. 

Covid-19, een hobbel op de weg
De stichting Bears in Mind heeft het erg moeilijk door Covid-19. Donaties van personen en bedrijven blijven uit. De sluiting van Ouwehands Dierepark maakt het extra zwaar. Ouwehands Dierenpark draagt normaal namelijk een vast bedrag per verkocht toegangskaartje af aan stichting Bears in Mind om beerbeschermingsprojecten te realiseren.